Warsztaty ogniskują się na kulturze oraz tradycjach kulinarnych Romów. Uczestnicy bedą mieli możliwość aktywnego uczestnictwa w przygotowaniu potraw, takich jak:
Warsztaty poprowadzą:
Marzena Fraś – prezes Integracyjnego Stowarzyszenia Sawore, asystent edukacji romskiej od ponad 10 lat. Asystent zawodowo socjalny, prowadzi świetlice integracyjna dla dzieci romskich, a także warsztaty na temat kultury romskiej. Bierze udział w konferencjach o tematyce romskiej, a także brała udział w programach unijnych.
Edyta Jaśkowiak – aktywistka, sekretarz Romskiego Stowarzyszenia Oświatowego Harangos w Krakowie. Ukończyła pedagogikę wczesnoszkolną z wychowaniem plastycznym. Pracuje w krakowskich szkołach jako asystent edukacji romskiej. Prowadzi świetlicę integracyjną dla dzieci i młodzieży Amaro Kher, na terenie Nowe Huty. Współorganizowała wiele projektów związanych z edukacją dzieci romskich, jak np.: Nońcia, Romski Pstryk, Warsztaty na temat Historii Romów. Stypendystka programu rządu amerykańskiego International Leadership Visitor Program.
Grażyna Jaśkowiak – mieszkanka Nowej Huty, specjalistka i kucharka tradycyjnych potraw romskich.
Romskie Stowarzyszenie Oświatowe „Harangos” zostało zarejestrowane w czerwcu 2004 roku. Organizacja skupia młodych ludzi Romów i nie-Romów, studentów i magistrów rożnych dziedzin takich jak pedagogika, socjologia, filologia, sztuka czy dziennikarstwo, zainteresowanych działalnością na rzecz społeczności romskiej. Zadania podejmowane przez Harangos ogniskują się wokół kwestii edukacji dzieci i młodzieży. Poprzez edukację chcemy zmniejszyć dystans dzielący Polaków i Romów. Włączając się do współpracy z różnymi środowiskami, organizacjami rządowymi i pozarządowymi chcemy poprawić ogólną sytuację Romów, a także przyczynić się do zmiany negatywnych stereotypów i uprzedzeń w stosunku do nich.