Stowarzyszenie Wielokulturowy Kraków zaprasza na cykl Wielokulturowych Warsztatów Kulinarnych. Przedstawiciele/lki różnych kultur przygotują potrawy charakterystyczne dla regionu swojego pochodzenia, a także opowiedzą o ich znaczeniu w ich kulturze. Pierwsze warsztaty odbędą się już 8 stycznia o godzinie 13.00 w Domu Utopii w Nowej Hucie. Tematem spotkania będą tradycje kulinarne Romów.
Warsztaty zostaną przeprowadzone w formie pokazu kulinarnego, podczas którego uczestnicy będą mieli możliwość aktywnego uczestnictwa w przygotowaniu potraw, takich jak:
– Herbata romska
– Hałuski (danie mięsne)
– Zamieszka (danie wegetariańskie)
– Ciasto romskie
Pokaz zostanie poprzedzony krótkim wprowadzeniem na temat kultury i tradycji Romów, ich podstawowych symboli oraz grup romskich zamieszkujących Kraków.
czas trwania: 2h
Informacje o prowadzących:
Marzena Fras – prezeska integracyjnego stowarzyszenia Sawore, asystent romski od ponad 10 lat, asystent zawodowo socjalny, prowadzi świetlice integracyjna dla dzieci romskich , prowadzi warsztaty na temat kultury romskiej, bierze udział w konferencjach o tematyce romskiej , brała udział w programach unijnych.
Edyta Jaśkowiak – aktywistka, sekretarz Romskiego Stowarzyszenia Oświatowego Harangos w Krakowie. Ukończyła pedagogikę wczesnoszkolną z wychowaniem plastycznym. Pracuje w krakowskich szkołach jako asystent edukacji romskiej. Prowadzi świetlicę integracyjną dla dzieci i młodzieży Amaro Kher, na terenie Nowe Huty. Współorganizowała wiele projektów związanych z edukacją dzieci romskich, jak np.: Nońcia, Romski Pstryk, Warsztaty na temat Historii Romów. Stypendystka programu rządu amerykańskiego International Leadership Visitor Program.
Grazyna Jaskowiak – będzie gotować tradycyjne potrawy romskie .
Regulamin warsztatów oraz formularz rejestracyjny zostanie zamieszczony na stronie Stowarzyszenia: www.wielokulturowykrakow.pl
Projekt finansowany jest z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.