Podczas czterech lipcowych wieczorów spotkamy się na malowniczym dachu Domu Utopii z ludźmi z różnych dziedzin literatury i sztuki. Kuchnia stanie się dla nas pretekstem do rozmów o tym, co ważne i najważniejsze. Z Andą Rottenberg, wybitną kuratorką sztuki współczesnej, porozmawiamy o Kuchni towarzyskiej i uczuciowej i o tym, czy samo życie może stać się sztuką. Cenioną aktorkę – Maję Ostaszewską, zapytamy o teatr i film widziany „od kuchni”, a także jej zaangażowanie społeczne i głos, który daje tym, których głos nie jest słyszany. Z jednym z najczęściej nagradzanych autorów kryminałów – Wojciechem Chmielarzem, porozmawiamy o jego najnowszej książce Rytuał, żeby przyjrzeć się z bliska kryminalnej kuchni literackiej. Z Bartkiem Kieżunem, dziennikarzem kulinarnym, podróżnikiem i sommelierem, sięgniemy po „świat na talerzu”, wyruszając w podróż po Portugalii, Hiszpanii i pachnącej kardamonem Turcji. Wspólnie przekonamy się, jak wspaniale smakuje literatura i sztuka, również ta kulinarna.
Wszystkiego smacznego!
– Małgorzata Wach
12.07 SOBOTA/18.00
BARTEK KIEŻUN
Dziennikarz, podróżnik i fotograf. Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych po Italii: Italia do zjedzenia i Neapol łakomym okiem. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Tygodniku Powszechnym”, „Polityce” i „Wysokich Obcasach”. Jest felietonistą magazynu Ferment. Zdobywca Nagrody Magellana. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Award, którą zdobyła Jerozolima do zjedzenia oraz Prix de la Litterature Gastronomique, którą wyróżniono Ucztę na Wawelu. Wykłada w Collegium Civitas.
Spotkanie z Bartkiem Kieżunem poprowadzi Anna Piątkowska, dziennikarka „Gazety Krakowskiej”.
Wejściówki: 15 zł
Karnet na wszystkie spotkania: 45 zł