Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie przygotujemy m.in. aromatyczne omlety libańskie z ziołami i – pochodzące z kuchni żydowskiej – mace braje, które podamy w towarzystwie soczystych truskawek i cierpkich oliwek. Nie zabraknie też dobrze znanych smaków, które przeniosą nas w świat dzieciństwa: knedli z sezonowymi owocami, leniwych klusek i podhalańskich moskoli. Najważniejsze w Bulwar[t]cie do Zjedzenia są jednak spotkania. Dlatego zasiądziemy przy wspólnym stole na dachu Domu Utopii nie tylko po to, żeby dzielić się smacznym jedzeniem, ale również po to, żeby poznać ciekawych ludzi. Kulinarne spotkania przygotują: Paulina Nawrocka, na co dzień dziennikarka Radia Tok FM i autorka podkastu „Zabawy jedzeniem”, Katarzyna Pilitowska znana m.in. ze śniadaniowni „Ranne Ptaszki” i Marta Kirsz, która z miłości do Portugalii stworzyła Café Lisboa, w której królują pastéis de nata – słodkie dzieła sztuki, które pokochał Kraków. Spotkajmy się przy wspólnym stole.
Wszystkiego smacznego!
– Małgorzata Wach
5.07 SOBOTA/14.00
KLUSKA POLSKA
Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami.
Spotkanie przygotuje Paulina Nawrocka-Olejniczak – dziennikarka kulinarna, miłośniczka jedzenia i opowieści, twórczyni nagradzanego podcastu „Zabawy jedzeniem” poświęconego kulturze kulinarnej. Zawodowo od lat związana z radiem TOK FM, w którym prowadzi między innymi kulinarną audycję „Otwarta kuchnia”. Autorka książki Kluski. Teoria i praktykakompleksowo traktującej o temacie klusek w kuchni polskiej. Absolwentka podyplomowych Food studies na Uniwersytecie SWPS, przewodniczka kulinarna. Na Instagramie prowadzi konto @zabawyjedzeniem.