Zapraszamy do Domu Utopii na Dzień Kultury Koreańskiej, towarzyszący polskiej premierze spektaklu „Haribo Kimchi” w Teatrze Łaźnia Nowa. 26 kwietnia od godziny 12.00 czekają na Was trzy smakowite wydarzenia!
Po swojej trylogii „Hamartia” (2021), która zagłębiła się w dalekosiężny imperializm w Azji Wschodniej, południowokoreański twórca teatralny i kompozytor Jaha Koo powraca ze swoim najnowszym dziełem. W hybrydowym stylu łączącym muzykę, nowatorskie wideo i robotycznych performerów artysta zastanawia się nad asymilacją kulturową ze wszystkimi jej konfliktami i paradoksami. W wyjątkowym spektaklu, który gra z wszystkimi zmysłami, serwuje osobiste historie marynowane w słodko-kwaśnej melancholii.
W „Haribo Kimchi” znajdujemy się w pojangmacha, jednym z typowych nocnych barów ulicznych z przekąskami w Korei Południowej. Tam spotykamy trzy postacie – ślimaka, żelka i węgorza – które zabierają nas w kulinarną podróż, odkrywając jedzenie jako schronienie dla tych, którzy zostali wyobcowani ze swojej kultury. W serii intymnych, absurdalnych anegdot opowiadają o ewolucji kultury kimchi, gorzkim bólu rasizmu, wstydzie związanym z próbą wtopienia się w tłum i głębokim umamicznym smaku domu.
Spektakl zobaczyć możecie 24 i 25 kwietnia o godz. 19:00, a dzień później zapraszamy do Domu Utopii na trzy tematyczne warsztaty:
TANIEC
O g. 12.00 wskakujemy na parkiet i zostawiamy wszystko za sobą – czas zatańczyć jak Le Sserafim! Zapraszamy na warsztaty taneczne, które poprowadzi Weronika Galewicz – certyfikowana instruktorka tańca sportowego, współzałożycielka krakowskiej grupy AVA i specjalistka od energetycznych K-popowych choreografii.
Podczas zajęć nauczymy się choreografii do utworu „HOT” zespołu Le Sserafim – jednej z najbardziej ognistych piosenek na K-popowej scenie.
Nie musisz mieć doświadczenia – wystarczy chęć, energia i wygodny strój.
Złap nas za rękę, bo tej nocy – a może raczej wczesnym popołudniem – będziemy błyszczeć.
LITERATURA
Współczesny świat wydawniczy jest zjawiskiem o charakterze globalnym. Czytelnikowi wystarczy znajomość jednego języka by móc czytać literaturę iberoamerykańską, skandynawską lub japońską. Jednak czy w tę (być może pozorną) globalność włączone są wszystkie zakątki świata?
Literatura koreańska przez długi czas pozostawała w cieniu swoich sąsiadek – literatury japońskiej i chińskiej. Autorzy z obu państw byli doceniani na arenie międzynarodowej i honorowani prestiżowymi nagrodami. Ich sukcesy przyczyniły się do wzrostu zainteresowania studiami filologicznymi nad językiem mandaryńskim i japońskim.
W 2024 roku, Han Kang jako pierwsza w historii Korei Południowej otrzymuje literacką Nagrodę Nobla. Czy wydarzenie to stanie się początkiem mody na literaturę koreańską i sprawi, że zaangażowany w jej promowanie rząd Republiki Korei odniesie kolejny sukces związany z polityką hallyu? A może, fala popularności literatury koreańskiej już zalała nasz rynek tylko pozwoliliśmy sobie na jej przeoczenie?
Prelekcja Kiedyś to nie było – czyli o zmieniającym się rynku literatury koreańskiej w Polsce skoncentruje się na rozważaniach dotyczących procesu popularyzacji literatury narodowej na rynku międzynarodowym, relacji rządu do autorów i ich twórczości, oraz na pytaniu czym jest literatura koreańska, a także czy trzeba być ekspertem by ją czytać. Prowadzenie: dra Angelika Funek z Instytutu Bliskiego i Dalekiego Wschodu UJ. Start: godz. 14.00.
KUCHNIA
Czy w słoiku z kimchi da się zamknąć wspomnienia o domu? „Czas na ferment” to warsztaty kulinarne towarzyszące spektaklowi „Haribo Kimchi” w reżyserii Jaha Koo – południowokoreańskiego artysty, który zabiera widzów w podróż przez jedzenie, tożsamość i samotność w świecie globalnych przemian.
Warsztaty poprowadzi Eunjung Park, pochodząca z Seulu właścicielka krakowskich restauracji Oriental Spoon i Seoul Kimbap, która od 15 lat dzieli się w Polsce smakiem Korei.
W programie wspólne przygotowanie dwóch rodzajów kimchi i przystawki, a także degustacja tradycyjnych koreańskich dań w wersji wegetariańskiej/wegańskiej.
Bilety na „Haribo Kimchi”, wejściówki na pojedyncze warsztaty i karnet na wszystkie wydarzenia znajdziecie w kasie online Teatru Łaźnia Nowa.
Fotografia ze spektaklu „Haribo Kimchi” – Bea Borgers